top of page
Αναζήτηση
  • B-Otherside Team

Gravel


Οι Gravel είναι το πρώτο ελληνικό σχήμα που ήταν προσανατολισμένο σε σκληρότερα ακούσματα και κατάφερε, αν και με ελάχιστα μέσα, να ηχογραφήσει δυο δυσεύρετα δισκάκια, αποτυπώνοντας για πρώτη φορά και τόσο καλά ένα σκληρό ηχόχρωμα.

Αναλυτικότερα η γέννηση της μπάντας έγινε στις αρχές του 1967 στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω και το αρχικό όνομα ήταν Mini Boys,μην έχοντας όμως κατασταλάξει μουσικά και με τους μουσικούς να είναι ακόμη μαθητές σχολείου -εξ’ ου και ο τίτλος του γκρουπ. Το 1972 το σχήμα παίρνει την τελική μορφή και ονομασία του με μέλη τους: Γιάννη Κουτουβό (φωνή, μπάσο), Χρήστο Σπυρόπουλο (κιθάρα), Νίκο Σμυρνιόπουλο (σόλο κιθάρα, όργανο) και Παναγιώτη Αυλωνίτη (ντραμς). Με πρότυπα τους Cream,Jimmy Hendrix ,Steppenwolf,Santana και κυρίως τους Black Sabbath αρχίζουν πρόβες και ήδη το 1973 παίζουν στον κινηματογράφο Alex πριν τους Socrates και συνεχίζουν ένα σερί καλών εμφανίσεων στο clubDiscotheque ανοίγοντας τους Νώε και τέλος στο club “Love” στην Λούτσα με τον Κώστα Τουρνά. Το 1974 τους βρίσκει να πρωτεύουν σε διαγωνισμό συγκροτημάτων που είχε γίνει στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας και στην συνέχεια υπήρξε ένα σερί εμφανίσεων στην disco Atomic της λεωφόρου Καβάλας. Το δέσιμο της μπάντας αποτυπώνεται την επόμενη χρονιά σε βινύλιο γράφοντας το πρώτο τους δισκάκι με ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο οπότε τα κομμάτια γράφτηκαν με ένα και μοναδικό παίξιμο από όλους, για τις ανάγκες δε της εγγραφής επιστρατεύτηκε ο εξαιρετικός κιθαρίστας και φίλος της μπάντας Νίκος Λαγκαδινός. Παράλληλα συμμετέχουν στο σήριαλ «Λούνα Παρκ» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο με το τραγούδι «Τι μένει σε μένα» ενώ με το ίδιο κομμάτι συμμετέχουν στην εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη «Μισής ώρα εποχή-Μουσικό διάστημα». Την επόμενη χρονιά συμμετέχουν με ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι τους ,το “Sexy lady” στην σειρά «Ο ανεπρόκοπος» με τον Κώστα Βουτσά ενώ συνοδεύουν την Ιταλίδα τραγουδίστρια Gelsominaσε μια τηλεοπτική της εμφάνιση. Φτάνουμε έτσι στο 1978 όπου το συγκρότημα αποφασίζει να ηχογραφήσει ένα δεύτερο δισκάκι για τις ανάγκες του οποίου μάλιστα ιδρύουν δική τους εταιρεία (Vacant Records) και με τα ελάχιστα χρήματα που είχαν εξοικονομήσει για άλλη μια φορά ηχογραφούν παίζοντας μια και έξω τα τραγούδια τους.

Ο ήχος τους πλέον είναι αντάξιος των αντίστοιχων συγκροτημάτων του εξωτερικού και το ηχόχρωμά τους το απόλυτο hard rock.Ταυτόχρονα αρχίζουν και οι ανακατατάξεις στα μέλη αφού για ένα διάστημα έμειναν τρεις (Κουτουβός, Λαγκαδινός, Αυλωνίτης) ενώ το 1979 προστίθεται περιστασιακά ο έμπειρος Γιάννης Ζαχαρόπουλος στην σόλο κιθάρα με τον οποίο μοιράστηκαν και μια τηλεοπτική εμφάνιση με το τότε συγκρότημά του, τους Παίωνες. Είναι η σειρά του ντράμερ να αλλάξει αφού ο Αυλωνίτης πηγαίνει φαντάρος και τον αντικαθιστά ο ταλαντούχος Τόλης Σκαματζούρας που προερχόταν από τους P.L.J. Band και με αυτήν την σύνθεση το γκρουπ θα πορευτεί έως το 1982, ημερομηνία καταληκτική αφού και ο Σκαματζούρας θα αναχωρήσει για να υπηρετήσει την θητεία του και αυτό θα σημάνει το τέλος της μπάντας. Πλέον τα μέλη θα ακολουθήσουν το δρόμο τους με τον Σκαματζούρα μετά την απόλυσή του να προσχωρεί στους Rockfeller που είχε ιδρύσει ο Χάρης Φωτόπουλος των Apocalypsis μαζί με τον Λαγκαδινό ενώ μόνος του θα συνεχίσει λίγο αργότερα στους Dreamer & the full moon.O Γιάννης Κουτουβός θα γράψει ιστορία αφού θα γίνει ένας πολύ καλός παράγοντας της δισκογραφίας και μάλιστα θα συνεχίσει την πορεία του στις Η.Π.Α. από τις οποίες θα επιστρέψει μετά από λίγα χρόνια ιδρύοντας το γκρουπ «Κόρη» με το οποίο κυκλοφορεί το cd «Ένα αεροπλάνο ανεβαίνει στην Σελήνη».

Αξιοπερίεργο:Το πάθος του γκρουπ για την ροκ μουσική καθώς και το ταλέντο τους, τους είχε κάνει ικανούς να παίζουν με έναν αρκετά δύσκολο και επιδέξιο τρόπο τις κιθάρες, έχοντας τες στην πλάτη τους χωρίς να βλέπουν την ταστιέρα!

Δισκογραφία: 1)Single «Το κορίτσι απ’ το Λιόνμπεργκ/ Τι μένει σε μένα» Mallirphone IGM1037, 1975

2)Single “D;akrya/Ant;vnhw o ;aggelow” Vacant PR7V ,1978

39 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page